jump to navigation

Janne/bli en snok april 27, 2006

Posted by sarasblogg in Uncategorized.
trackback

Jag är svag för "Vad hände sen"-program. Det finns en speciell nyfikenhet med sådana program som jag tycker är charmigt. Människoöden. Människoöden som av någon anledning varit värda att dokumentera. Man intervjuar dem, följer dem, skildrar deras liv och man visar upp dem på TV. Titta, så här går det till. Och sen då? Ja, det är det där "sen" som är spännade. Lever personerna? Har de det bättre? Sämre? Lever de? och framför allt – kommer vi att få se dem på TV här ikväll, har de hittat honom/henne?

Och ja, eftersom jag då som sagt gillar sådana här program så har nu Janne Josefsson lyckats förgylla mina torsdagskvällar två veckor i rad. Förra veckan handlade det om den små(?)rasistiske Sonny som protesterade mot att 11-årige Ivan skulle utvisas ur Sverige 1994. En ganska osannolik historia, som ändå slutade bra- fick vi veta i uppföljningsprogrammet.

Kvällens program var också intressant, men på något sätt så var Ivan och Sonny från förra veckan två personer som fick mig mer engagerad. Ja, som sagt, kvällens program handlade om A-lagarna på Kortedala torg. Programmet från 1989 och uppföljningen från 2006 tycker jag visar att det inte hänt så mycket på 17 år. Människor som inte direkt accepterades av samhället då och som de flesta tyckte var till besvär, ja de är fortfarande mest i vägen, tycker makthavare – och vanliga Svensssons. Josefsson var befriande ärlig när han ställde frågan hur långt han själv skulle gå i sin humanism om han – liksom matbutiksinnehavaren – skulle möta dessa människor varje dag. Tragiskt nog hade de flesta av de som var med i 1989 års program helt enkelt dött. Men några fanns kvar, och jag vet faktiskt inte om jag ska bli glad eller ledsen över hur det klarat sig till idag. De verkade  ha det okej – om man nu med okej menar att man sitter själv i sin lägenhet eller att leva på soc trots att man skulle vilja ha vilket jobb som helst bara någon gav en chansen.

På SVT's hemsida kan man läsa mer om programmen, och där kan även lära sig hur man blir en ny Janne Josefsson:

GRÄVANDETS ABC – EN INTRODUKTION

Varför ska man gräva när det kan räcka med två telefonsamtal för att skaffa underlag till en artikel eller ett inslag?

Ett bra skäl: För att kunna berätta sanningen. Eller för att åtminstone försöka komma sanningen så nära som möjligt.

Ett annat bra skäl: För att kunna granska makten. I takt med att makthavare blir allt skickligare på att undvika granskning blir kravet på oss för att lyckas mycket högre.

Det krävs kunskaper för att ställa makthavare mot väggen. Och för att få kunskaper måste man gräva.

Nils Hanson är projektledare, och resten av Grävandets ABC kan du läsa om på www.svt.se  (där jag för övrigt hittat texten om "Grävandet ABC").

Så ta chansen nu. Läs, begrund och börja snoka. Good luck!

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: