jump to navigation

Grattis Arthur maj 22, 2006

Posted by sarasblogg in Kultur, Uncategorized.
trackback

Sir Arthur Conan Doyle. Är det namnet bekant? Ja, några känner nog till namnet, andra inte. Om jag säger Sherlock Holmes då? Då är det nog betydligt fler som nickar igenkännande på huvudet; ja Sherlock Holmes ja; detektiven.

Utan Sir Arthur Conan Doyle hade det inte funnit någon Sherlock Holmes. De allra mest inbitna Sherlockianerna/Holmesianerna hävdar med bestämdehet att Sir Arthur absolut inte var författare till berättelserna om Mästerdetektiven. De menar att Sir Arthur var den litteräre agenten och Doctor Watson skrev berättelserna. Fast den officiella varianten är ju att Sir Arthur faktiskt var författare berättelserna.

Totalt fick Conan Doyle ihop 56 noveller och 4 längre romaner. 60 härliga äventyr alltså. I dem tas vi med på uppdrag och fall i 1800-talets London. Piprök, dimma, hästdroskor, vackra klänningar, mord, försvunna brev. Härligt 🙂 Det finns en alldeles speciell stämning i berättelserna om Sherlock Holmes. Många filmer har även gjorts. Min personliga favorit är TV-bolaget Granadas serie från 1980-talet med Jeremy Brett i rollen som Holmes. Jeremy Brett bara är Holmes.

Hur kom jag nu in på det här med Sherlock Holmes? Jo, Sir Arthur Conan Doyle. Hade han inte trillat av pinn 1930 så skulle han ha blivit 147 år idag. En imponerande ålder. Så grattis Arthur, och tack för att du gav oss Sherlock Holmes!

                                             conan_doyle[1].gif Sherlock på google idag

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: